Vijf colleges met als uitgangspunt een actuele tentoonstelling van een bekend kunstenaar.
Yayoi Kusama, Pumpkin
YAYOI KUSAMA. DE NEDERLANDSE JAREN, 1965-1970
De veelzijdige Japanse kunstenares Yayoi Kusama (1929) is met recht een oud gediende in de beeldende kunst te noemen. Heel bekend is zij geworden door het gebruik van “polka dots” als versierend element met toepassingen op alle mogelijke materialen of als installatie in “Infinity Rooms”. Vanaf de jaren negentig verschenen reusachtige pompoenen voorzien van zwarte stippen op allerlei plaatsen ter wereld.
Kusama maakte in de periode 1965-1970 onderdeel uit van de Nederlandse Nulbeweging. Ze exposeerde vaak in Nederland en voerde performances uit. Beroemd is de foto waarop Jan Schoonhoven met enig ongemak zijn naakte lichaam toont dat door Kusama beschilderd is met zwarte stippen.
In het Stedelijk Museum Schiedam is van 23 september 2023 tot en met 25 februari 2024 een tentoonstelling te zien over de Nederlandse jaren van Yayoi Kusama en haar relatie met de Nulbeweging.
Hilma af Klint
HILMA AF KLINT EN PIET MONDRIAAN LEVENSVORMEN
De Zweedse kunstenares Hilma af Klint (1862-1944) en Piet Mondriaan (1872-1944) hebben elkaar nooit ontmoet, maar hun werk vertoont wel zeker overeenkomsten. Beiden gingen vanuit de figuratie stapsgewijs naar de abstractie, hoewel ieder daarin een eigen vorm koos. Af Klint gebruikte een veelheid aan vormen en kleuren, waar Mondriaan een strenge geometrie en een beperkt aantal kleuren hanteerde. Beide kunstenaars waren ook gevoelig voor spiritualiteit en lieten dat ook toe in hun werk.
Het Kunstmuseum in Den Haag toont vanaf 7 oktober tot en met 25 februari 2024 werken van Hilma af Klint en Piet Mondriaan in een groots opgezette tentoonstelling.
Ai Weiwei, Winnipeg
AI WEIWEI IN SEARCH OF HUMANITY
Zoals bekend is Ai Weiwei (1957) een grote criticaster van het Chinese bewind. Dat vergt grote moed en dat is hem ook duur komen te staan. Zijn kunst is niet los te zien van zijn engagement en zijn grote ruimtelijke installaties zijn overweldigend. Verbluffend is zijn vermogen om met een grote diversiteit aan materialen en objecten een zeer overtuigende betekenis te geven aan de boodschap die hij wil uitdragen.
De Kunsthal in Rotterdam organiseert een grote overzichtstentoonstelling met honderdtwintig werken van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Van 30 september tot en met 3 maart 2024 te zien.
Anselm Kiefer, The Seven Heavenly Palaces
ANSELM KIEFER
Van de na-oorlogse Duitse kunstenaars behoort Anselm Kiefer (1945) tot de top. De Duitse geschiedenis en niet verrassend de Tweede Wereldoorlog vormen het hoofdthema van zijn werk. Zijn geboortejaar en daarmee de periode waarin hij opgroeide, zijn bepalend geweest voor de inhoud en de vormgeving van zijn beeldende kunst. Het formaat van zijn werk en de keuze van de materialen brengen de thematiek van zijn werk dichtbij voor de kijker. Kiefer gaat de confrontatie met het Duitse verleden niet uit de weg.
De uitgelezen plek om het imponerende werk van Kiefer te tonen is Museum Voorlinden in Wassenaar. Van 14 oktober tot en met 25 februari 2024 is er de gelegenheid om zijn werk in volle glorie te bekijken.
Brieflezende vrouw in het blauw
MICHEL DE KLERK, INSPIRATOR VAN DE AMSTERDAMSE SCHOOL
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat architect Michel de Klerk (1884-1923), de stuwende kracht achter de Amsterdamse School, is overleden. De Amsterdamse School is een rijke stijl in de architectuur met veel aandacht voor detail en vormgeving. Het gaat verder dan architectuur alleen. Beeldhouwer Hildo Krop werd gevraagd om gebouwen en bruggen te voorzien van beelden. Ook in de toegepaste kunst, zoals meubels en servies, deed de Amsterdamse School zich gelden. Die veelzijdigheid was mede te danken aan De Klerk, die ook meubels en decors ontwierp.
Museum Het Schip in Amsterdam besteedt er aandacht aan met een tentoonstelling die vanaf 10 november tot en met 1 september 2024 te zien is.
Collegereeks
Het Arsenaal - Doesburg
Vijf bijeenkomsten
- Maandag 30 oktober van 13:45 tot 16:00
- Maandag 6 november van 13:45 tot 16:00
- Maandag 13 november van 13:45 tot 16:00
- Maandag 20 november van 13:45 tot 16:00
- Maandag 27 november van 13:45 tot 16:00